Monitoring

Madármonitoring a Hortobágyon

Az egyesület tagsága a Hortobágy területén, közel 100 000 hektáron végez időben és helyben részleges fészkelő és vonuló madár monitoringot. A felmérésben leginkább a nemzetközileg is elismert területekre (IBA, Ramsar), illetve a globálisan is veszélyeztetett fajokra koncentrálunk. Egyes években kísérleti jelleggel teljes körű fészkelő madár monitoringot is lebonyolítottunk.

Fészkelő madarak monitoringja

A ritka és telepesen fészkelő, valamint a fokozottan védett madárfajok fészkelő állományát évente nyomon követjük a Hortobágyon. Leginkább a vízimadarakra (vöcskök, gémfélék, récék, partimadarak) és egyes ragadozó madarakra (kék vércse, kerecsen sólyom, rétisas) koncentrál a tagság, de más költő fajok is felmérésre kerülnek (szalakóta, csíkosfejű nádiposzáta). A kis kárókatona hortobágyi állományváltozását az 1992-es megtelepedése óta követjük nyomon. Az aktív tagság a tágabb értelemben vett Hortobágy területén három alkalommal éves program keretében felmérte az összes fészkelő madárfaj állományát, amelynek eredményét 2,5 X 2,5 kilométeres UTM négyzetrácsos ponttérképeken dolgozott fel. A Hortobágy madárvilága c. könyv elterjedési térképei és állománynagyságai is részben ezen alapulnak.

Vonuló madarak monitoringja

Az átvonuló fajokat szinkron-számlálásokkal követjük nyomon, illetve minden tag állandó, saját megfigyelőhelyein tanulmányozza a madárvilág változását. Kiemelt figyelmet szentelünk a fokozottan védett és veszélyeztetett fajok átvonuló állományának felmérésére (vörösnyakú lúd, kis lilik, vékonycsőrű póling). Az összegyűlt adatmennyiséget a Hortobágy madárvilága című könyvben jelentettük meg, amely tartalmazza az összes hortobágyi publikált és publikálatlan adatot feldolgozott formában. A könyv megjelenése után éves riportokban tesszük közzé a legfrissebb madártani adatokat. Minden felmérési programunk kapcsolódik a hazánkban alkalmazott hasonló felmérési rendszerekhez és egyesületünk szoros kapcsolatot tart fenn más társadalmi szervezetek által koordinált vonulás-kutatási programokkal is (MME Vízimadárvédelmi Szakosztály, Kárpátok Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület, Körösök Természetvédelmi Egyesület, Üröm Környezet- és Természetvédelmi Egyesület stb.)