Partnerek

A Balmazújvárosi Nagy-szikért Alapítvány

A Balmazújvárosi Nagyszikért Alapítványt azért hoztuk életre 2006-ban, hogy a Nagy-szik mellett található 4 hektáros belterületi ingatlanon egy öko-fogadót (lodge) építsen és irányítson, amely a Hortobágy természeti értékeinek bemutatására is szolgál majd. A lodge építése a tervezési és a pályázási szakaszban van.
Az Alapítvány további feladata a lakosság környezeti nevelése, továbbá a környezettudatos élet, építészet, területhasználat elterjesztése és népszerűsítése. A jelen LIFE projektben az alapítvány szintén olyan feladatokat vállal, amely a lakosság szélesebb körű bevonását feltételezi. Minden egyes tevékenységet csak a Nagy-szikre és annak szomszédságában élő emberekkel való törődésre fejt ki.

 

Tiszatáj Közalapítvány

A Tiszatáj Közalapítványt 1995-ben alapította a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint Tiszadob Nagyközség Önkormányzata.
 Az alapítvány célja:
"A Tisza-völgy és tájtörténetileg hozzákapcsolódó területek, valamint az Északi-középhegység térségének természeti értékei feltárásával, megóvásával és megismertetésével kapcsolatos feladatok, továbbá az egészséges emberi környezet kialakítása érdekében szükséges tennivalók szervezésével kapcsolatos feladatok ellátásának segítése, szervezése és megvalósítása."
A Közalapítvány tevékenysége röviden:
- Természeti értékekben gazdag területek hosszú távú védelmének biztosítása a   tulajdonjog megszerzésén keresztül.
- A területek természetvédelmi kezelése, természetvédelmi, természeti értékekben gazdag területek tájrehabilitációja.
- A védett állat- és növényfajok aktív védelme.
- Sérült, beteg vadon élő állatok kórházának, átmeneti menhelyének üzemeltetése.
- Környezeti nevelés, tudatformálás.
- Hátrányos helyzetű térségek környezetvédelmi és ökológiai szempontú fejlesztése.
- Hagyományos gazdálkodási formák alkalmazása, népszerűsítése.

 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság